Additieve kleuropbouw


Het tegenovergestelde van de subtractieve kleuropbouw, namelijk de additieve kleuropbouw. Deze wordt gebruikt bij beeldschermen die we inzetten voor presentaties van websites, bij presentaties met een beamer en in video presentaties op tv-schermen. De basiskleuren van beeldbuizen e.d. zijn niet de drie ‘klassieke basiskleuren’ rood, geel en blauw. De basiskleuren zijn rood (warmrood), blauw (vol blauw) en groen. De volledige samenvoeging van deze kleuren leid niet tot zwart, zoals bij de subtractieve kleuropbouw, maar tot wit.

De wereld om ons heen bestaat uit miljoenen kleuren. Het moet dus ook mogelijk zijn de kleuren van het witte licht op miljoenen manieren te combineren.

Uit het spectrum van wit licht worden slechts drie kleuren gebruikt om al die andere kleuren te maken. Het zijn Rood, Groen en Blauw. Met deze drie kleuren kunnen we alle andere kleuren namaken. We noemen ze primaire lichtkleuren en kunnen op verschillende manieren gecombineerd worden.

Hoe additieve kleurmenging in elkaar zit, kunnen we laten zien in een donkere kamer.

Eerst zie je niets, je ‘ziet’ zwart. Uit een projector wordt een bundel licht geprojecteerd, bijvoorbeeld rood. Uit een andere projector wordt hier een andere gekleurde lichtbundel, bijvoorbeeld groen, overheen geprojecteerd. Er ontstaat nu een nieuwe lichtkleur: GEEL.

Deze lichtkleur geel is een mengkleur. Een mengkleur noemen we een secundaire kleur. Als uit een andere projector over het gele licht nog blauw licht geprojecteerd wordt, is het resultaat wit licht.

Rood, groen en blauw licht bij elkaar opgeteld geeft dus wit licht.


kleurencirkel

Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden