Kleuropbouw


Er zijn verschillende manieren om een kleur op te bouwen. We maken onderscheid tussen subtractieve kleuropbouw en additieve kleuropbouw, welke we hieronder uitgebreid voor u uitleggen.


Subtractieve kleuropbouw


De achterliggende theorie van de subtractieve kleuropbouw is dat de samenvoeging van de basiskleuren leidt tot zwart. Als de kleuren cyaan, blauw en magenta gemengd worden met geel leid dit dus tot zwart. Zwart is echter geen kleur. Over de kleuren zwart en wit kunt u ook op deze website meer lezen.

Voor het uitwerken van ideeën gebruikt de vormgever verf. Met verf in de kleuren rood, geel, blauw, zwart en wit kun je alle kleurtinten maken. Met gele en blauwe verf kun je bijvoorbeeld de kleur groen maken; rode en gele verf geeft oranje. Het subtractieve kleurproces wordt gebruikt in de GrafiMedia branche om pigmenten zoals inkten of toners te combineren om kleur te produceren.

De drukker zet de ideeën van de vormgever om in drukwerk. Een drukker gebruikt hiervoor geen verf maar drukinkt. De inkt is er in vier kleuren: CYAAN, MAGENTA, GEEL en ZWART (vanwege de Engelse benaming is het dus cyaan, magenta, yellow and black CMYK) Cyaan, magenta en yellow zijn de subtractieve primaire kleuren. Zowel in het additieve als in het subtractieve kleurproces worden kleuren met elkaar gemengd. Het verschil is dat in het subtractieve kleurproces niet licht wordt gemengd maar pigmenten, zoals inkt of toners.

Dit proces wordt het subtractieve kleurproces genoemd.

Bij dit proces worden door de verschillende pigmenten bepaalde lichtkleuren geabsorbeerd en daardoor kunnen die niet ons oog bereiken. Bijvoorbeeld cyaan, als daar het licht op valt dan wordt rood geabsorbeerd en blauw en groen worden gereflecteerd, deze twee lichtkleuren vormen samen weer de gewaarwording ‘cyaan’. De pigmenten onttrekken dus bepaalde delen van het licht en het restant komt in ons oog. De pigmenten onttrekken dus bepaalde delen van het licht en het restant komt in ons oog. Wil je groen drukken dan moet je yellow en cyaan over elkaar heen drukken. Het rood uit het witte licht wordt door cyaan geabsorbeerd en het blauw wordt door yellow geabsorbeerd. Wat overblijft van het witte licht wordt gereflecteerd door het witte papier en bereikt ons oog. Dit is groen.


kleurencirkel

Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden