Toon, helderheid en verzadiging

Toon
Wanneer we een kleur aan iemand beschrijven, noemen we vaak als eerste de toon. De toon is de algemene kleur die je ziet, bijvoorbeeld de rode appel. De toon is vaak het simpelste uit te leggen, echter dit zegt vaak niets over het karakter en de werking van de kleur. Je weet dus niet of het lichtrood of donkerrood is, of of de kleur helder is of niet. Als je echt goed aan iemand een kleur wil uitleggen zal je niet alleen de toon van de kleur moeten uitleggen, maar ook de helderheid en de verzadiging er van.

Helderheid
Helderheid laat zien hoe donker of licht een kleur is. Je kunt aan een schilderij veel wit toevoegen om een lichter schilderij te krijgen, of juist veel zwart toevoegen om een donker schilderij te krijgen, maar dit veranderd niets aan de toon. Een rode appel op een groene ondergrond is nog steeds een rode appel op een groene ondergrond, het maakt niet uit of het licht of donker gemaakt is.

Verzadiging
Verzadiging heeft betrekking op de kracht en zuiverheid van de kleur. We nemen als voorbeeld weer een rode appel. Als je een hele krachtige appel wil schilderen, met een helder rood, zal je de meest zuivere kleur rood moeten gebruiken. De meest zuivere kleur rood bevat veel pigment en is ongemengd met andere kleuren. Daardoor zal het dus ‘roder’ lijken dan ander rood, wat niet ‘zuiver’ is. Hierbij geld echter nog wel steeds dat de toon niet veranderd. De toon kan weliswaar veranderd zijn, maar een verzadigde rode appel is nog steeds rood.
Een korte samenvatting van wat hierboven is uitgelegd:



Copyright AHB   |   Alle rechten voorbehouden